PREDAVANJE: RR, OR in HR PDF Print
There are no translations available.

V okviru biostatističnega centra bo v četrtek, 18.06.2009. ob 13. uri na IBMI predaval prof. Janez Stare z Univerze v Ljubljani, naslov predavanja pa je

RR, OR in HR

Razmerje obetov (odds ratio = OR) je statistika, ki jo pogosto srečujemo v medicinski strokovni in znanstveni literaturi. Večina bralcev jo zaznava kot relativno tveganje (relative risk = RR), Čeprav pri tem le redki vedo, zakaj naj bi bilo to smiselno. A ker je ta zaznava večinoma pravilna, ni s tem pravzaprav nič narobe. Vseeno je morda prav, da se občasno spomnimo, kakšna je povezava med relativnim tveganjem in razmerjem obetov in kdaj morda z enačenjem obeh statistik relativnemu tveganju delamo silo.

Druga statistika, ki jo najbrž večina tudi dojema kot relativno tveganje, je razmerje ogroženosti (hazard ratio = HR). Srečamo jo vedno, kadar uporabimo Coxov model na podatkih o preživetju. Ob sorazmernih ogroženostih (proportional hazards) je nekako "naraven" naslednji razmislek: Če je verjetnost smrti v eni skupini v vsakem trenutku k-krat večja od verjetnosti v drugi skupini, potem je pač tudi relativno tveganje kar enako k, ne glede na to, kje v času smo. No, bomo videli, če je res tako.