PREDAVANJE: Analiza kariernih poti nogometašev PDF Print
There are no translations available.

Naslednje predavanje v okviru biostatističnega centra bo v četrtek, 29. 1. 2015, ob 13.00 na IBMI. Predavala bo asist. dr. Nataša Kejžar.

 

Analiza kariernih poti nogometašev

 

Na predavanju bo predstavljeno podatkovje kariernih poti nogometašev, ki so v sezonah 1992-2006 nastopali v EPL (elitni angleški ligi). To podatkovje smo v  knjigi "Understanding Large Temporal Networks and Spatial Networks" (Wiley, 2014) predstavili in analizirali kot primer velikega časovnega omrežja.

Z opisnimi metodami za analizo omrežij smo skušali preveriti nekaj splošnih prepričanj, kot so, da klubi v EPL jemljejo raje nogometaše iz prej preverjenih klubov (klubov od koder so že dobili nogometaše), da obstajajo neke utečene poti, ki nogometaša pripeljejo do EPL ipd.

Karierna pot nogometaša po drugi strani kaže na nogometaševo kakovost skozi čas. Tako pot ovrednotimo tako, da vsakemu klubu na njej pripišemo njegov absolutni rang. Na tako prilagojenih podatkih je možno veliko novih statističnih analiz. Začeli smo z razvrščanjem (tj. iskanjem glavnih kariernih poti nogometašev, ki v času svoje kariere nastopajo v EPL).